Fedtstenen og Nåløjet

Værket How Close We Are blev optaget på Sculpture by the Sea i Sydney, Australien, til deltagelse i november 2012.

Kategorier :How Close We Are

Fedtstenen og Nåleøjet – Speed Art som blev til værket How Close We Are Publikums hyldest til initiativet Sculpture by the Sea og alle kunstnere på begge sider af nåleøjet Kan skabertrang, vilje og sammenhold på få uger realisere et symbol på det, der er svært ? Fedtstenen og Nåleøjet er skabt til Sculpture by the Sea 2011 som et impulsivt kunstværk, opstået og udviklet fra ide til offentliggørelse på 23 dage af en stor flok effektive iværksættere. Et kunstnerisk ”nålestik”, der uventet hylder initiativ og handling. Et kærligt humoristisk angreb på fænomenet ævle kævle og stagnation. Fedtstenen og Nåleøjet blev på åbningsdagen tidligt om morgenen 2. juni placeret med omtanke og respekt for de andre kunstværker ved Sculpture by the Sea 2011. Arrangørerne blev forarget af kunstværkets friske hurtighed og fjernede det efter et par timer med en teleskoplæsser.

Herefter blev det udleveret et par timer efter og blev så opstillet i Tangkrogen ved Strandvejens bådelaug, hvor man hilste værket meget velkommen. Her blev det hurtigt opdaget af arrangørerne, som med håndkraft resolut fik fjernet Nålen og Fedtstenen fra bådelauges jord til stor forundring for de mange tilskuere, der var til stede. Herefter kunne åbningscermonien afvikles uden yderlige uforudsete hændelser Man ønskede ikke værket fra arrangørernes side og folkekunstens impulsive tilstedeværelse, og med det klare signal i baghovedet blev der etableret kontakt med Jesper Øhlenschlæger, den private ejer af Ydernæs (lille Marselisborg), som med sin beliggenhed var nærmeste nabo til udstillingsområdet. Ugen efter den officielle åbning af Sculpture by the Sea i Aarhus kunne der holdes en fortryllende uhøjtidelig afsløring af Fedtstenen og Nåleøjet i Jespers forhave.


Der var stor folkelig opbakning og mediedækning af begivenheden. Der var også besøg af den australske kurator fra Sculpture by the Sea, Axel Arnott, og en stor del af crewet, der havde været med til at fjerne værket 1 uge tidligere. Der blev drukket dåseøller og spist sylespids nåle-lagkage, som fik begivenhederne til at sætte sig og latteren til at rulle. Fra sovenirkiosken blev der totalt udsolgt af T-shirt, nøgleringe og postkort. Overskuddet fra salget blev afleveret til Sculpture by the Sea i Aarhus som en startstøtte til kommende SxS i 2013. Beløbet blev modtaget som det største bidrag på daværende tidspunkt (2.600,- kr. og 20€) i 2012 har værket været lånt til de private donorer, der støttede op om værket. Derfor har Fedtstenen og Nåleøjet kunnet ses i Rønde, Skanderborg og Hjortshøj.

Værket How Close We Are blev optaget på Sculpture by the Sea i Sydney, Australien, til deltagelse i november 2012. Det var på Bondi Beach SxS startede, og det var her, Nåleøjet blev opstillet, mens den anden og nye del af værket, Spidsen, blev opstillet i Rådhusparken i Aarhus Danmark for på den måde at forbinde os og verden med hinanden. I Nåleøjet er der monteret en censor, som registrere hver gæst, der hopper igennem. For hver impuls blinker et lysglimt i spidsen af Spidsen. En simpel mobil App holder styr på antallet af gæster, der har passeret Nåleøjet, og fortæller kort historien om værket. 13.537 personer blev registreret i udstillings perioden  18/10 – 4/11 2012 Nåleøjet er speciel inviteret til SxS i Perth Cottesloe af Founding Director David Handley i perioden 8/3 -24/3  2013. Spidsen vil med sikkerhed dukke op et uventet sted i Danmark 

Alle har ret til at kravle gennem værket HOW CLOSE WE ARE